Blog

Wandelen op La Palma met GPS

La Palma is het wandeleiland bij uitstek. Op het eiland staan weliswaar veel wandelwijzers, toch kan het lopen met een gps heel handig zijn.

Met een gps vind je gemakkelijk je startpunt van een wandeling. Het is ook eenvoudig om je startpunt op je gps vast te leggen, zodat je er altijd terug kunt komen. Je kunt ook een gps track downloaden, bijvoorbeeld van www.gps/wijzer.nl/lapalma of een andere website.

gps la palma

Wanneer je over een track beschikt zie je exact of je op het juiste pad loopt. Je gps geeft ook aan hoeveel je nog naar een eindpunt moet lopen. Neem je een ander pad, dan zie je heel gemakkelijk hoe je weer terug komt op de oorspronkelijke track. Wil je onderweg een keer een bushalte zoeken, dan kun je gps feilloos een route er naar toe uitrekenen.

Het kan ook handig zijn om je overnachtingsplek vast te leggen. Hoef je niet meer te zoeken.

Achteraf is het ook altijd leuk om te zien hoeveel je hebt afgelegd en welke hoogtes je bedwongen hebt.

Met of zonder gps, je kunt altijd een tocht in Google Earth bekijken. Op die manier krijg je ook al een fantastische indruk van het eiland La Palma.

De specialisten en auteurs van gps wijzer maken het je nog gemakkelijker door ook directe routes aan te bieden. Je leest er alles over in de praktische en succesvolle boeken van de auteurs Foeke Jan Reitsma en Joost Verbeek op www.gps-wijzer.nl/

Tekst: Joost Verbeek.

Inleiding: wandelvakantie La Palma

Ammy en Ton komen regelmatig naar La Palma. Ik verdenk ze ervan dat ze zijn aangestoken door het La-Palma-Virus, een soort van rusteloze verliefdheid waardoor je na ieder bezoek aan het eiland zo snel mogelijk zou willen terugkeren.

la palma rondreis

De rondreis die ik voor Ammy en Ton heb georganiseerd gaat te voet van San Bartolo in het oosten van La Palma, via het ruige noorden naar het lieflijke Las Tricias. De rondreis eindigt in Puntagorda.

Een wandelvakantie op La Palma met negen verschillende overnachtingsplaatsen. Een reis te voet met alleen een rugzak met daarin een tandenborstel, een mueslireep en wat schone kleren. Een rondreis op La Palma die ik ook zelf graag zou willen maken.

De rondreizen op La Palma die we voor onze gasten organiseren zijn (bijna) altijd met een auto. We reserveren kleinschalige en sfeervolle accommodaties van waaruit La Palma zich perfect laat ontdekken. De La Palma Rondreis met een eigen huurauto geeft je alle vrijheid om zelf de invulling van de dag te bepalen.

Voor de twee La-Palma-Lovers wilde ik wel een uitzondering maken om een rondreis te voet te organiseren. De voorwaarde om deze reis voor Tom en Ammy samen te stellen was dat ze na de voetreis een kort verslag met enkele foto`s zouden sturen om te kunnen plaatsen op het blog van La Palma Wandelen.

rondreis la palma wandelen

Ammy en Ton genoten volop van het prachtige landschap en de ontmoetingen met eilandbewoners maar er waren ook fysiek zware dagen, met hoge temperaturen en diepe kloven.

´We hebben zoveel mooie dagen beleefd, zoveel onvergetelijke momenten meegemaakt en zoveel dierbare mensen ontmoet, echt geweldig.’

Lees het volledige wandelverslag

Dag 1: wandelreis van Ammy en Ton

Eind 2016 besloten wij,  Ammy (61) en Ton (64) om een wandeltocht te maken over de GR-130 op La Palma. We vroegen Siepko om een voorstel te doen voor het organiseren van ons plan.

ammy en ton wandelvakantie la palma

Siepko stuurde ons nog dezelfde dag een enthousiaste reactie. Zijn voorstel was om het mooiste deel van de kustwandeling GR-130 te bewandelen in het noorden van La Palma.

Een voettocht van San Bartolo via de noordkust van La Palma en Las Tricias naar Puntagorda. Een wandelreis waarbij we in negen verschillende accommodaties zouden verblijven.

 

Dinsdag 11 april, vandaag begint onze eerste echte wandelvakantie!

De vlucht verloopt voorspoedig met dank aan een zeer opgewekte piloot die ons over van alles en nog wat informeert tijdens de vlucht.

Dan toch een spannend moment bij aankomst op de luchthaven van Santa Cruz de la Palma: zijn de rugzakken goed meegekomen? Yes! Daarna met de taxi voor € 15 inclusief fooi, naar Aparthotel El Galeón in Santa Cruz.

Wat een ruime kamer voor € 65 inclusief een uitgebreid ontbijt. Na het neerzetten van de rugzakken zijn we het stadje Santa Cruz ingelopen en hebben we heerlijk gegeten op het terras van restaurant Placeta.

restaurant la placeta santa cruz de la palma

Heerlijk familieleven rondom Placeta! En dat bij 22 graden in de avond!

Tekst en foto`s: Ammy en Ton

Dag 2: eerste wandeldag voor Ammy en Ton

Woensdag 12 april, de eerste wandeldag van San Bartolo naar San Andres

Wandeling: start de wandeling vanuit dorpje San Bartolo over de PR LP 5 naar kustpad GR-130 en wandel richting San Andres/Charco Azul.

Afstand 7km
+ 250 m
519 m
Tijdsduur 3 uur

Vandaag onze eerste wandeldag! We reizen met de bus naar San Bartolo en starten onze wandeling naar Charco Azul.

Na een werkelijk voortreffelijk ontbijt, hesen we de rugzakken om en gingen naar de bushalte bij de haven van Santa Cruz. Eerst nog even een café solo en een cortado naturale bij het plein om daarna bij de bushalte te gaan staan. Google Maps geeft duidelijk aan Parada Norte.

bushalte sante cruz de la palma
De bushalte in Santa Cruz de la Palma bij restaurant Los Indianos.

 

En toen kwam bus 100 richting Barlovento zonder te stoppen voorbij. De halte bleek verplaatst te zijn naar de overkant. Jammer dat Google Maps dit nog niet wist. Even een uurtje wachten. Mañana, mañana!

Een vriendelijke buschauffeur bracht ons samen met vele anderen naar San Bartolo. Het was een prettige busreis met mooi uitzicht op de oceaan, en dat voor slechts € 2,10 p.p.

In San Bartolo bestelden we bij de  bar tegenover de kerk een koffie en een broodje met kaas. De oude vrouw achter de bar gaf ons er nog twee bananen bij cadeau. Super vriendelijk!

san bartolo san andres
Het wandelpad vanaf San Bartolo met aansluiting op de GR-130.

 

Het wandelpad naar het kustpad GR-130 start iets onder het kerkje van San Bartolo.  Oh wat heerlijk dat uitzicht, de kleuren, de geuren, de wegschietende hagedissen, zo vertrouwd! Geweldig hoe die oceaan het water tegen de rotsen laat beuken.

ammy en ton wandelreis la palma

Twee Engelse meiden kwamen langs toen ik net een foto van die gave deur voor een grot wilde maken. Zij namen deze foto van ons.

 

We zijn ze later tijdens onze wandelvakantie op La Palma nog een aantal keren tegengekomen.
Wandelen is leuk, maar pas op! Als je onderstaand vervallen gebouw ziet: omkeren!

Het pad door de rivierbedding lijkt een logisch vervolg op de wandeling maar dat is het niet! Keer om en zoek het gemarkeerde wandelpad in de richting van San Andres.

omkeren wandelen
Als je onderstaand vervallen gebouw ziet: omkeren!

 

Het is een pittige klim, maar de beloning is er zeker. Een vrouw stond op haar balkonnetje, en begon meteen een gesprek met ons. We kregen de bevestiging dat we de juiste weg door de barranco in de richting van het dorpje San Andres liepen.

Ze bood ons spontaan twee flesjes gekoeld water aan, want zonder water geen barranco vertelde ze! Lief toch! Net wat we nodig hadden.

strand oosten la palma

Opgewekt gingen we verder. Wat een uitzicht! En na de afdaling in de kloof, ligt de Oceaan aan je voeten! Geweldig toch!

Als je dan eenmaal bij Bar Miami in San Andres bent neergestreken, ben je bijna bij Apartement Miriam. We liepen het laatste stukje over het asfalt richting Charco Azul, maar je kunt beter het pad langs de kust blijven volgen.  Siepko en Marjan hadden voor ons een ruim appartement geboekt met oceaanzicht en een wasmachine.

Naast het appartement Miriam zijn de natuurlijke zwembaden Charco Azul gelegen.  Het terras van Bar Charco Azul was vanwege een verbouwing gesloten maar het hoger gelegen restaurant  Rompecabos was geopend en had Wifi!

Foto´s en tekst: Ammy en Ton

Aanvullende informatie: Wandeling San Bartolo – San Andres – Los Sauces

Dag 3: wandelvakantie La Palma, San Andres

Witte Donderdag 13 april, Charco Azul, Los Sauces en San Andres

Zonsopgang voor je neus! Wat een mooi begin van de dag! We hebben een rustdag vandaag.

Zonopkomst in het oosten van La Palma gezien vanaf het balkon van appartement Miriam.

 

Het mooie weer en Witte Donderdag lokten veel families naar de baden van Charco Azul. Zo leuk om te zien hoe gemoedelijk dat er aan toegaat.

De zwembekkens Charco Azul.

 

Omdat je bij appartement Miriam niet kunt ontbijten zijn we via het kustpad langs de Atlantische Oceaan naar San Andres gelopen.

Bar Miami is een goed adres voor een ontbijt maar vandaag vanwege de feestdag witte donderdag gesloten. De plaatselijke buurtsuper was deze ochtend wel geopend om een ontbijt samen te stellen.

San Andres in het noordoosten van La Palma.

Na een heerlijke plons in de baden bij Charco Azul, wilden we graag per bus  naar Los Sauces.  Helaas vanwege een feestdag geen bus 104.

De taxi rijdt wel, Carlos (0034 -646 774 270) brengt je voor acht euro naar het hoger gelegen stadje.

En ga lekker lunchen of dineren bij restaurant El Canal! Echt een aanrader, ook voor vegetariërs!

Tekst en foto`s: Ton en Ammy